Viisi viikkoa lomaa takana. Ensimmäisenä päivänä työpaikka näytti kovin hiljaiselta. Olin ainoa käytävälläni, ainakin aamulla klo 7:02. Mieleeni nousi hieman ahdistava kysymys:
Mitä ihmettä minun pitkään tehdä tänään, tällä viikolla tai koko syksyn aikana? Mihin kannattaa keskittyä?
Onneksi työkännykkä kertoi vastauksen ensimmäisen päivän osalta. Tarkistin Ratkaisukeskeinen ajattelu ja toiminta -kurssin oppimistehtäviä. Aamupäivän jaksoin syventyä oppimistehtävien vaatimalla tavalla. Iltapäivän päätteeksi huomasin kuitenkin lukevani Gary Kellerin ja Jay Papasan kirjaa One Thing. Lukuhetki ei mennyt hukkaan, koska sen innoittamana suunnittelin koko syksyn työni.
Yksi kirjan keskeinen sanoma on se, että meidän pitää priorisoida hyvin tarkkaan mihin aikamme (sen kalleimman ja vääjäämättä vähenevän resurssimme) laitamme. To-do lista voi olla pitkä kuin illan sirkusesitystä odottavan lapsen päivä, Internet on pullollaan uutta ja ihmeellistä tietoa, some tarjoaa täyslaidallisen koukuttavaa sisältöä, oman osaamisen syventämiseksi vaihtoehtoja on lukemattoman paljon, asiakasryhmiä on lukuisia ja lounaspaikkoja on intialaisesta savolaiseen. Pitää tehdä valintoja, tai oikeastaan vain se yksi. Mikä on kaikista tärkein?
Kirjassa tuodaan esille Pareton laki, jonka mukaan 80% tuloksista johtuu 20% syistä. Tarinan mukaan italialainen ekonomi Vilfredo Pareto huomasi, että 20% populaatiosta omistaa 80% maasta. Tätä samaa mallia hyödynsi Josep M. Juras 1930-luvulla töissään General Motorsilla. Jurasin huomasi, että pieni osa heikkouksista aiheutti suurimman osan laatuvirheistä. Juras antoi periaatteelle nimen Pareton laki.
Keller ja Papasan ehdottavat, että Pareton lakia sovellettaisiin myös to-do listaan. Mitkä ovat ne kaikista tärkeimmät työtehtävät? Näin to-do listasta voisi tulla menestyslista (success list). Otin kirjan ajatuksesta kiinni ja sovelsin sitä syksyn agendaan. Listasin tärkeimpiä tavoitteita ja niihin liittyviä työtehtäviä. Mietin mitkä tavoitteet ovat tähän asti tuottaneet eniten tulosta ja mitkä työtehtävät ovat tuottaneet eniten tulosta. Jos 20% tavoitteista ja työtehtävistä tuottaa 80% tuloksista, niin valitsin listastani ne kaikista tärkeimmät 20%. Päätin keskittyä niihin. Sain aikaan hyvin lyhyen listan, ja tunsin pienen myönteisen tunteen helpotuksen muodossa. Benjamin Franklinin innoittamana päätin joka työpäivä toteuttaa tuota listaa. Käytännössä tämä tarkoittaa “päivän päätöksen” (resolution of the day) tekemistä. Olen tähän asti suunnitellut työpäivänä ennen kuin avaan ensimmäistäkään härpäkettä (lue kännykkä, läppäri), mutta nyt suunnitteluun tuli mukaan pieni twisti. Päivän suunnitelma sisältää vähintään yhden asian tärkeimpien asioiden listastani. Näin varmistan, että ne kaikkein tärkeimmät työt tulevat tehtyä, keskityn olennaisiin asioihin ja työaikani menee olennaiseen.
If you chase two rabbits you will not catch either one. (venäläinen sananlasku)
One thought on “Lomalta paluu ja One Thing”